Sūrių pasaulis  
   
 
 
 
 

FETA FAMILIA

Homero “Feta”…
 

Feta Familia - pasterizuoto avių ir ožkų pieno sūris, kilęs iš Graikijos ir jam yra suteiktas PDO (protected designation of origin) statusas. Sūris gaminamas tik griežtai apibrėžtuose Graikijos regionuose iš avių bei ožkų, išaugintų tuose regionuose, pieno. Tai 43% riebumo sūryminis sūris, brandinamas sūryme keletą mėnesių. Pagamintas sūris neturi žievės, yra minkštos tekstūros, su netaisyklingomis skylutėmis.
Feta pradėtas gaminti Kretoje, bet vėliau paplito visoje Bizantijos imperijoje. Jos gaminimo procesą aprašė dar Homeras, ir iki šių laikų Feta gaminama labai panašiai.
Sūrymas yra labai svarbus ingredientas kokybiško Feta sūrio gamyboje ir atlieka keletą funkcijų: jis užtikrina pH sumažėjimą, kuris yra būtinas siekiant gauti reikiamą sūrio konsistenciją, ir nokinimo sąlygas, suformuojant  Feta sūrio rūgštų skonį.
Feta sūrio naudojimas labai įvairus. Jis – viena svarbiausių sudėtinių dalių tokiose salotose kaip graikiškos salotos, šopskos salotos. Graikų virtuvėje jis naudojamas tradiciniuose kepiniuose tyropita ir spanakopita.

 


 
Cepelinai su feta ir grybais
   
 
Graikiškos salotos
   
 
Traškūs vamzdeliai su feta ir alyvuogėmis