Sūrių pasaulis  
   
 
 
 
 

CAPRA ASH

Šviežusis „kaminkrėtys“...
 

Capra - pagamintas iš pasterizuoto ožkų pieno, lengvas, gaivaus skonio, sniego baltumo spalvos ir minkštos tekstūros sūris padengtas pelenais.
Pelenų panaudojimo sūrių gamyboje istorija siekia šimtus metų atgal. Tuomet buvo naudojami pelenai iš vynuogynų, degintų Luaros slėnyje, Prancūzijoje, kuri buvo turtinga savo ožkų pieno sūriais. Pelenai buvo naudojami norint apsaugoti jauno sūrio paviršių per visą jo brandinimo laikotarpį. Vėliau buvo pastebėta, kad pelenai priduoda sūriui savitą skonį, kurį visi pamėgo ir vertina iki šių dienų. Šiais laikais sūrio paviršius dažniausiai padengiamas aktyvintomis medžio anglimis, sumaišytomis su druska.
Ožkos pieno sūriai yra vienas iš sparčiausiai besivystančių segmentų Europoje. Ožkos pienas yra lengviau virškinamas nei karvės. Be to vitamino A kiekis ožkos piene yra keturi kartus didesnis, o vitamino D kiekis yra du kartus didesnis nei karvės piene. Ožkos piene yra daugiau vertingų mineralų ir mažiau druskos, kas lemia, jog šis pienas puikiai tinka žmonėms turintiems širdies ir kraujagyslių sutrikimų. Laktozės kiekis ožkos piene yra ženkliai mažesnis nei karvės, todėl laktozės netoleruojantiems žmonėms ožkos pienas yra lengviau virškinamas. Šiuo sūriu galite mėgautis užtepę jį ant mėgstamų krekerių, itin tinka patiekaluose su bulvėmis, grybais, pupelėmis, tortilijose, įdaryti mėsos patiekaluose. Švieži ožkos sūriai – nepakeičiamas ingredientas salotose.  Puikiai tinka su gaiviais baltaisiais vynais, ypač su Luaros slėnio Puilly - Fume vynais.