Raclette – tai yra vienas iš labiausiai žinomų sūrių Prancūzijoje, dažniausiai naudojamas lydymui. 48% riebumo, pasterizuoto karvių pieno sūris, turintis ploną, rudai oranžinės spalvos žievę ir gelsvos spalvos masę su keliomis išsibarsčiusiomis atviromis skylutėmis. Kreminės tekstūros Raclette sūris turi labai savitą, malonų, aromatinį kvapą, kuris neatsiskiria net tada, kai jis yra lydomas.
Raclette yra kilęs iš prancūziško žodžio „racler“, kuris reiškia ne tik „gremžti, skųsti, gramdyti, krapštyti“, bet ir „stambiai smulkinti“. Kalbama, kad Raclette sūrį sugalvojo piemenys. Iškeliaudami su karvėmis į Alpes, pasiimdavo bulvių, kurias kepdavo lauže, duonos, sūrio. Kartą pavalgę užmigo prie laužo, pamiršę šalia jo ant akmens nesuvalgytą sūrį. Pabudę rado užgesusį laužą ir ant akmens išsilydžiusį sūrį. Kadangi daugiau maisto jie neturėjo, nusigramdė tą sūrį ir paragavo. Jie pamanė, kad tai nuostabaus skonio sūris ir šią naujieną paskleidė visame slėnyje, todėl sūris tapo gerai žinomas kaip idealiai tinkantis lydymui.
Raclette sūris tradiciškai lydomas ir galima naudoti ant įvairių maisto produktų paviršių, įskaitant bulves, mėsos, žuvies, paukštienos ir daržovių. Raclette paprastai patiekiamas su arbata ar kitais šiltais gėrimais.