Kai už lango vėsu, lietinga, dargana arba ūžauja vėjas, nuotaiką jums ir jūsų draugams gali pakelti ir sušildyti ne tik arbatos ar kavos puodelis, karšto vyno šlakelis, bet ir egzotiškas šveicariškas sūris raclette.
Raclette gaminamas iš pasterizuoto karvių pieno, yra 45% riebumo puskietis sūris. Brandinamas nemažiau kaip 4 mėn. Kietos rudos spalvos žievės sūrio minkštimas yra pusiau kietas, labai tirpus, nuo blyškios dramblio kaulo, gelsvos iki lengvai rudos spalvos. Jis yra grietinėlės skonio ir šiek tiek aitrokas.
Jis yra žinomas jau nuo XIII amžiaus kai 1291 metais Wilhelmui Telliui buvo pateiktas kaip pirmasis patiekalas. Raclette yra ženklinamas AOC (appellation d'origine contrôlée, liet. kontroliuojama kilmė) ženklu, kas leidžia puoselėti geriausias sūrio savybes, atsirandančias dėl specifinių gamybos metodų, kurie pagal AOC reikalavimus, atitinka tradicinį iš kartos į kartą perduodamą senąjį receptą.
Sūris patiekiamas išsilydęs, medine mentele ar kitu į ją panašiu įrankiu tepamas ant produktų, patiektų prie sūrio, dažniausiai – virtų bulvių, įvairios mėsos griežinėlių, marinuotų svogūnų ir agurkų ar net daržovių. Tokių produktų asortimentas labai didelis. Geriausiai tinka šviežios virtos bulvės, supjaustytos neplonais griežinėliais arba pailgomis juostelėmis, kumpio arba dešros gabaliukai, vištų, kalakutų krūtinėlės, marinuoti agurkėliai, žalios salotos.
Prie šio sūrio geriausiai tinka susas kambario temperatūros baltas vynas, vyšnių likeris (kirschas) , lengvas švelnus alus arba žolelių arbata, kuri paprastai patiekiama be cukraus ir kitų saldiklių.