Gorgonzola Piccante – tai minkštas, aštrus, gerai subrendęs mėlyno pelėsio sūris, pasižymintis stipriu ir patraukliu aromatu, bei turintis nuostabų, žalsvai mėlyno pelėsio margumą, kuris yra išsidėstęs po visą sūrį.
Šio sūrio žievelė yra stora ir šiurkšti, su stipriu aromatu, kuris yra daug intensyvesnis nei pats sūris. Šis sūris brandinamas nemažiau kaip 80 dienų, kad galėtų išryškėti visos unikalios sūrio savybės bei ašrtokas pikantiškas skonis.
Gorgonzola Piccante sūris pagamintas iš Lombardijos ir Pjemonto regionuose auginamų karvių pieno. Pasak legendos, Gorgonzola išrado meilės kankinamas sūrio gamintojas, kuris per savo skubėjimą susitikti su mylimąja, pamiršo varškę, įdėtą į katilą ir tik pamaišė kitos dienos rytą. Gauta varškė turėjo raukšles ir plyšius, kurie paskatino pelėsio susidarymą. Rezultatas toks, kad šis malonus pasikeitimas ir metodas vėliau buvo sąmoningai pakartoti.
Taip pat šiam sūriui buvo suteiktas DOP (denominazione d‘origine protetta, liet. kontroliuojama kilmė) statusas, kas leidžia puoselėti geriausias sūrio savybes, atsirandančias dėl specifinių gamybos, karvių auginimo metodų tam tikroje geografinėje vietovėje.
Gorgonzola Piccante sūris puikiai dera su kreminiais mėsos ir makaronų padažais, tinka salotų patiekalams. Taip pat dera prie riešutų ar vaisių. Geriausiai tinka su saldžiais desertiniais vynais.