Blue Stilton – tai Angliškas mėlynojo pelėsio sūris, pagamintas iš pasterizuoto karvių pieno ir yra 48 % riebumo. Tai cilindro formos, stipraus skonio bei kvapo sūris, kurio mėlynosios pelėsio „venos“ sukuriamos badant sūrio žievę nerudijančio plieno adatomis, tokiu būdu leidžiant orui pasiekti branduolį. Sūrio brandinimo procesas užtrunka iki 12 savaičių.
Pasak Stiltono sūrių gamintojų asociacijos, pirmasis anglas pristatęs rinkai Blue Stilton sūrį, buvo Cooper Thornhill, Bell Inn smuklės savininkas iš Stilton gyvenvietės, Huntingdonshire. Legenda byloja, kad 1730m Thornhillas atrado šį sūrį viešėdamas nedidelėje fermoje Melton Mowbray. Jis tiesiog įsimylėjo šį sūrį ir sudarė sandorį, suteikusį Bell Inn išimtines prekybos teises į Blue Stilton. Kadangi pagrindiniai prekybiniai keliai iš Londono į Šiaurės Angliją ėjo būtent per šią gyvenvietę, Blue Stilton sūrio šlovė netruko išplisti po visą Angliją.
1996m šiam sūriui buvo suteiktas PDO ( Protected Designation of Origin, liet. kontroliuojama kilmė) statusas, kas leidžia puoselėti geriausias sūrio savybes, atsirandančias dėl specifinių gamybos, gyvulių auginimo metodų tam tikroje geografinėje vietovėje ir atitinka tradicinį, iš kartos į kartą perduodamą senąjį receptą. Blue Stilton sūris gali būti gaminamas tik trijose Anglijos apskrityse: Derbyshire , Leicestershire ir Nottinghamshire, panaudojant pasterizuotą vietinį karvių pieną.
Blue Stilton dažniausiai valgomas su salierais ar kriaušėmis. Jis taip pat dažnai dedamas į daržovių sriubą, ypač į salierų ir brokolių. Taip pat jis valgomas su įvairiais krekeriais , sausainiais ir duona. Gali būti puikus ingredientas padažams ar makaronams. Tradiciškai Blue Stilton dera su Portu, tačiau jis taip pat gerai tinka su saldaus chereso arba Madeiros vynu.