Ementalis - tai žinomiausias šveicariškas sūris, dažnai vadinamas šveicariškų sūrių karaliumi. Šis sūris nuo XIII a. gaminamas Šveicarijos rytuose, Berno kantone, vaizdingame Emme upės slėnyje.
Ementalis yra nuostabiai švelnaus, salstelėjusio ir šiek tiek riešutinio skonio ir puikaus aromato. 45 % riebumo sūrio masė minkšta ir puri, o plutelė kieta ir sausa, jos spalva – nuo aukso geltonumo iki šviesiai rudos.
Išskirtinis Ementalio bruožas - vyšnios ar riešuto dydžio sklylutės, kurios matomos kiekviename pjūvyje. Šios žymiosios skylutės atsiranda dėl grynųjų brandinimo kultūrų. Suformavus ir išlaikius sūrį druskos vonioje, jis pirmas dvi-tris savaites būna šaltame rūsyje, o po to perkeliamas į daug šiltesnį brandinimo kambarį, kuriame per 6-8 savaites trunkantį fermentacijos procesą atsiranda garsiosios šio sūrio skylutės. Šios skylutes susiformuoja nuo angliarūgštės burbuliukų, kurie atsiranda iš bakterijų, skirtų sūrio gamybai.
Šis išskirtinis, vidutinio kietumo sūris yra ženklinamas A.O.C (appellation d'origine contrôlée, liet. kontroliuojama kilmė) ženklu. Šiuo ženklu patvirtinta tik 200 Emme upės slėnyje įsikūrusių vietinių pieninių, gaminančių Ementalio sūrį pagal nusistovėjusias senovines tradicijas ir griežtus reikalavimus.
Ementalio sūris gaminamas tik iš nepasterizuoto karvių pieno, kurios šeriamos žole ar šienu, bet ne silosu (Silosas – koncervuotas ganyklų pašaras). Sūriui gaminti naudojamas nepriekaištingai šviežias pienas, tiekiamas tiesiai iš pieninės. Bet koki priedai ar GMO yra draudžiami. 1 kg sūrio pagaminti sunaudojama apie 12 l karvės pieno.
Šis puikus, lengvas sūris valgomas vienas ar su duona, tinka karštiesiems sumuštiniams, salotoms, padažams, fondiu ruošti.