Sūrių pasaulis  
   
 
 
 
 

PARMIGIANO REGGIANO MEZZANO

Itališkas šedevras...
 

Pasak legendos, Parmigiano- Reggiano buvo sukurtas viduramžiais Bibiane, Emilijos Redžo provincijose. Jose gaminama produkcija netrukus išplito į Parmos ir Modenos sritis. Istoriniai dokumentai rodo, kad 13 ir 14 amžiuje kietas sūris buvo labai panašus į šiandieninį Parmezaną, o tai rodo jog ištakos gali būti atsektos kur kas anksčiau.

1992m šiam sūriui yra suteiktas PDO ( Protected Designation of Origin, liet. kontroliuojama kilmė) statusas, kas leidžia puoselėti geriausias sūrio savybes, atsirandančias dėl specifinių gamybos, gyvulių auginimo metodų tam tikroje geografinėje vietovėje ir atitinka tradicinį iš kartos į kartą perduodamą senąjį receptą „Parmigiano-Reggiano“ sūriu leidžiama vadinti tik tą sūrį, kuris yra pagamintas Italijos Parmos, Reggio Emilijos, Modenos ar Bolonijos srityse. Tarp Parmos ir Reggio-Emilijos regionų nuolat vyko nesutarimai, kurie pirmieji pradėjo gaminti šį sūrį ir kieno vardu jį pavadinti, tad ieškant kompromiso, jam suteiktas dvigubas pavadinimas pagerbiant abi vietoves.

Prieš suteikiant sūriui Parmigiano Reggiano vardą sūris turi atitikti daugybę kokybės kriterijų gamybos fazėse. Viename iš etapų, įgudę Italų ekspertai, padaužę perkusiniu plaktuku į sūrio galvą, pagal skambesį, sprendžia apie sūrio kokybę. Subrendęs sūris nemažiau kaip 12 mėnesių ir praėjęs visus kokybės testus yra antspauduojamas oficialiu Parmigiano Reggiano spaudu.

Dažniausiai Parmigiano Reggiano sūris naudojamas tarkuotas ant makaronų, maišomas į sriubas, risotto, daržovių ar vaisų salotas. Jis gali būti valgomas tiesiog vienas, bus puikus užkandis paskrudinus su duona. Sangiovese derliaus švarus raudonasis vynas tiks geriausiai. Ragaukite su Chianti DOCG Riserva, Vino Nobile di Montepulciano DOCG, Carmignano DOCG, Brunello di Montalcino DOCG arbaSangiovese di Romagna DOCG Riserva vynu. Tiks ir Barolo DOCG iš Pjemonto arba Reciotto della Valpolicella Amarone DOC vynas.

 


 
Česnakinė bulvių košė su Parmezano sūriu
   
 
Sluoksniuotos tešlos trapučiai